Nyt joku ihmettelee, mistä ihmeestä blogisti nyt kirjoittaa. Kuukuppi on silikonista tai luonnonkumista valmistettu noin puolen desilitran vetoinen kuppi, jota käytetään kuukautissuojana. Kuppi asetetaan kuukautisten aikana emättimeen ja se tyhjennetään ja huuhdellaan muutaman kerran päivässä. Sitä voi käyttää myös yöllä. Kuppi on hyvä desinfioida ainakin kerran kuussa keittämällä sitä viisi minuuttia tai jos kyseessä on luonnonkuminen kuppi, liottamalla sitä etikkavedessä. Kuukupin käyttö on turvallista, eikä sen käytön yhteydestä ole raportoitu yhtään TSS-tapausta, mistä erityisesti tamponinkäyttäjiä varoitellaan (lisätietoja TSS:stä netistä tai tamponipaketin sisältä).
(Kuvien lähde Leastore/ MeLuna)
Yhden kupin käyttöikä on vuosia, joten se on ympäristö- ja lompakkoystävällinen vaihtoehto. Kupin hinta pyörii kolmenkympin kieppeillä, joten kertainvestointinakaan se ei ole mahdoton. Kuppia myyvät muun muassa apteekit ja ekokaupat, mutta sen saa tilattua kätevästi myös netistä. Kemikaalicoctail referoi Yhteishyvää 3/10, että "keskivertonainen käyttää elämänsä aikana n. 10 000 kuukautissidettä. Kertissiteitä viedään kaatikselle noin 300 miljoonaa vuosittain." Siteissä ja vaipoissa käytetään nykyään jo jonkin verran maissipohjaisia muovikalvoja, mutta valtaosa valmistetaan kuitenkin öljyperäisestä muovista. Vaikka yksittäinen side tai pikkuhousunsuoja ei ympäristörikokselta tunnukaan, syntyy niistä massojen ja vuosien myötä aikamoinen jätevuori.
Päädyin kuukupin käyttäjäksi lähes kymmenen vuotta sitten, kun aloin oireilla tavallisille kertakäyttöisille kuukautissuojille. Siteet aiheuttivat limakalvoille epämiellyttävää kutinaa ja tamponeita käyttäessä tunsin, että minua yritetään imeä kuiviin. Sidepaketeista ei löydy tuoteselosteita, mutta Kemikaalicoktailin Noora on jälleen ansiokkaasti selvittänyt asiaa:
Kerran kuussa, koko elämämme ajan (yhteensä noin 6 vuotta), vasten limakalvojamme vaikuttavat seuraavat aineet: kloorilla, hapella tai vetyperoksidilla valkaistu sellumassa, muovi, liimat ja formaldehydi. Eikä näitä kemikaaleja mainita yhdessäkään tuoteselosteessa.Kyse ei ole pikkujutusta, muovi-, formaldehydi- ja luonnonhartsiallergia ovat yleisiä vaivoja. Allergia ja astmaliiton mukaan naisilla, jotka allergioista kärsivät, saattaa olla terveyssiteiden aiheuttamaa ihottumaa jopa polviin saakka. Ja siltikään siteissä tai tampponeissa ei ole tuoteselosteita. [...] Formaldehydi on kosmetiikassa yleisesti käytetty, pistävän hajuinen aine, joka toistuvasti iholle altistettuna aiheuttaa ihoärsytystä. Suurina määrinä se voi aiheuttaa jopa syöpää. Mikä on suuri määrä? Onko naisen elämästä kuusi vuotta suuri määrä? Minusta on. (Lue koko teksti täältä.)
Niinpä marssin ekokauppaan ja hankin ensimmäisen kuukuppini, enkä ole sen jälkeen valintaani katunut. Päin vastoin, en aio palata kertasuojien käyttäjäksi. Pientä alkukankeutta käytössä tietenkin oli, mutta eipä aikaakaan, kun kupin asentaminen ja poistaminen sujuivat rutiinilla. Siitäkin huolimatta, että kuulostan ärsyttävältä mainosfraasilta totean, että kuukupin käyttäjänä olen todellakin voinut unohtaa kuukautiseni tai sen, että ne voisivat rajoittaa elämääni. Ohivuotoja sattuu aniharvoin ja olo on muutenkin normaali, jos ei lasketa kupista riippumattomia vatsan nipistelyjä.
Mutta entäs ne huonot puolet? Kokemukseni mukaan ne ovat minimaalisia verrattuna sen hyviin puoliin. Puhdistaminen ja desinfiointi olivat aluksi vähän ällöttävää puuhaa. Siinäkin hommassa tosin harjaantui ja rutinoitui nopeasti. Olen tosin onnistunut vuosien saatossa unohtamaan kaksi kertaa desinfiointikattilan liedelle ja havahtunut vasta, kun silikonikäry täyttää kämpän. Ajan saatossa kuppi voi myös värjäytyä veren vaikutuksesta. Haitta on kuitenkin kosmeettinen ja halutessaan kupin voi päivittää uuteen. Ihan kaikille pieninkään kuppikoko ei myöskään kirjaimellisesti sovi.
Kuukuppien kattava valikoima iloisissa väreissä löytyy ainakin Leastoresta. Lunettella on monipuolinen sivusto, josta löytyy paljon tietoa kuukupeista ja vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Uusi Musta on puolestaan tehnyt testivertailun ekosuojista ja käyttäjäkokemuksen voi lukea myös MouMoun blogista. Kuukuppikunta puolestaan taas on puolueeton sivusto, johon on kerätty lähes kaikki mahdollinen kuukuppeihin liittyvä informaatio ja ohjeistus. Kuukuppi löytyy tietenkin myös Wikipediasta.
Kymmenisen vuotta sitten ostin kuukupin jota käytin jonkin aikaa. Nyt voisin kokeilla uudestaan jos vaikka jäisi tavaksi.
VastaaPoistaHuonona puolena aikoinaan itselläni oli, että olin ostanut väärän kokoisen kupin (liian iso) ja siksi asettaminen ja pois ottaminen olivat tuhertamista. Hyvänä puolena taas on se, että verrattuna muihin kuukautissuojiin, kuukupin olemassaoloa ei oikeastaan huomaa lainkaan vaan olo on ihan normaalin raikas.