perjantai 6. syyskuuta 2013

Omenamehua viinihapolla

Kuulin alkuviikosta naapuriltani kuuman vinkin: omenamehua voi tehdä viinihappoa apuna käyttäen. Naapuri oli itsekin vasta kuullut reseptin, eikä ollut sitä vielä ehtinyt testaamaan, mutta antoi minulle ylitse pursuavasta puustaan omppusatsin koe-erää varten. Kävin heti tuumasta toimeen ja nyt ensimmäinen sangollinen happomehua on valmis.

Omenamehu viinihapolla
Puoli ämpäriä omppulohkoja (n. 5 l)
Puoli ämpäriä kiehuvaa vettä
50 g viinihappoa

sokeria
Kiehuva vesi kaadetaan omppulohkojen päälle ja annetaan jäähtyä noin 15 minuuttia, jonka jälkeen lisätään joukkoon viinihappo. Annetaan seistä 2-3 vuorokautta, sitten siivilöidään, kuumennetaan kiehuvaksi ja lisätään haluttu määrä sokeria. 

Ensimmäistä satsia tehdessä opin, ettei ämpäriä kannata pistää ääriään myöden täyteen kiehuvaa vettä, sillä viinihappo tulee liuottaa ensin veteen ja sekoittaa vasta sitten mehuämpäriin.  Ämpärin kansi on myös usein kovera ja vaatii hieman tilaa ämpärin sisältä.

Parin päivän päästä omppulohkot olivat muuttuneet vaaleanpunertaviksi ja liemikin saanut hennon oranssinpunaisen värin. Syntynyt mehu oli melkoisen hapokasta ja vaati aika runsaan sokeroinnin. Omenalajike ja omenoiden kypsyysaste vaikuttaa todennäköisesti niin hapokkuuteen kuin makeuteenkin, mutta se selviää kokemuksen karttuessa. Kovin vahvaa mehusta ei tullut 50-50 laimennussuhde tuntui ainakin ensituntumalta turhan suurelta, mutta toisaalta mehu ei ihan raakanakaan suuhuni sopinut. Ensimmäisestä satsista mehua syntyi noin seitsemän litraa.

Tuoremehun veroista viinihappomehu ei mielestäni ole, mutta sen verran hyvää ja helppoa, että seuraavaan kerran viinihappohyllylle osuessani nappaan mukaan useamman pussin, sillä pakkasessa ja kylmäkaapissa on vielä tilaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti