perjantai 20. syyskuuta 2013

Vihreitä sipsejä

Sain viime viikonloppuna kunnian maistaa ystäväni valmistamia lehtikaalisipsejä. Pikainen googletus kertoi, että kyseessä on trendiherkku parhaasta päästä. Valmistusprosessia seuratessani hieman epäilin, voisiko tuosta seurata mitään hyvää, mutta niin sain niellä epäilyni herkkusipsien keralla. Seuraavalla kauppareissulla mukaan tarttui pussillinen lehtikaalia, koska noihin sipseihin tuli himo! Vihreitä lastuja rouskutellessa tulin miettineeksi, mistä kaikesta muusta vihreästä sipsejä voisi tehdä.

Niinpä uunipellille päätyi koe-erä, joka piti sisällään raitajuuren, porkkanan, voikukan, vuohenputken ja parin eri salaattilajikkeen lehtiä. Ja hyväähän se oli! Erityisesti raitajuuri miellytti makunystyröitäni. Tänä vuonna en tullut kylväneeksi mangoldia, mutta voisin kuvitella siitäkin syntyvän suussa sulavaa naposteltavaa. Ja mikä parasta, nämä sipsit ovat taatusti terveellisiä!

Vihreät sipsit (pellillinen)
n. 100g vihreää
1-2 tl (oliivi)öljyä
suolaa

Pese ja kuivaa vihreät hyvin. Revi lehdet kulhoon ja poista paksuimmat lehtiruodit. Lehdet kutistuvat uunissa, joten ihan pientä silppua ei kannata tehdä. Kaada lehtien päälle öljyä ja kääntele kunnes kaikki lehdet kiiltelevät öljystä. Lisää varovaisesti suolaa. Levitä seos uunipellille ja kuivaa 175 asteisessa uunissa kunnes sipsien reunat ovat hieman ruskistuneet. Lehtikaali valmistuu 10 minuutissa, ohuemmille lehdille riittää viisi minuuttia.
Halutessaan sipsejä voi maustaa esim. yrttisuolalla tai chilillä ja reseptejä löytyy myös raakaruokailijoiden vaatimukset täyttävästi. Sipsit ovat parhaimmillaan heti valmistuttuaan, sillä ne menettävät nopeasti rapeuttaan.

Ensi kesän puutarhaunelmiin on muuten lisätty mangoldin lisäksi myös reilusti lehtikaalia.


1 kommentti:

  1. Aijai, tuli tosi hyvä mangoldista ja pinaatista, namskis! Kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista