torstai 24. lokakuuta 2013

Vähänkö siistii!

Taannoin sosiaalista mediaa selatessani silmiini osui kotitekoisen puhdistusaineen ohje. Sen verran simppelistä ja mielenkiintoisesta reseptistä oli kyse, että päätin kokeilla sitä heti.

Yleispuhdistusaine
-2-3 (luomu)sitrushedelmää
-väkiviinaetikkaa
 
Kuori hedelmät ja lado kuoret kannelliseen lasipurkkiin. Kaada purkkiin väkiviinaetikkaa sen verran, että kuoret peittyvät. Sulje purkki ja anna pesuaineen tekeytyä 2 viikosta kuukauteen. Siivilöi neste suihkepulloon ja laimenna vedellä 50% pesunestettä 50% vettä. Lisää halutessasi eteeristä öljyä.

Suurin vaiva reseptissä on odottaminen. Toisaalta taas iloisen keltainen purkki keittiön pöydällä on omiaan piristämään syyspäiviä. Reilun kahden viikon jälkeen purkkiin latomani sitruunankuoret alkoivat näyttää väsyneiltä ja ajattelin, että on aika ottaa aine testikäyttöön. Purkin kantta raottaessa vastaan tulvahti sitruunainen etikan tuoksu, joka ei kuitenkaan ollut vastenmielinen. Laimensin liemen käyttöseokseksi ja aloin suihkimaan. Suihkuttelin pesuainetta aina uuteen kohteeseen ensialkuun varovasti, varmistaakseni etten aiheuta vahinkoa pinnoille. Todentotta lika tuntui irtoavan keittön ja wc:n kaakeleista sekä ovenpielistä pelkkää vesipesua paremmin. Peilikin puhdistui vaivatta. Mutta pientä viilaamista vaadittiin. Kävi ilmi, että sitrusöljyt haihtuvat seoksesta etikkaa nopeammin ja pienessä wc-tilassa etikan haju alkoi olla pian pistävä. Käden ulottuvilla sattui onneksi olemaan eteeristä laventeliöljyä ja tiputtelin sitä seokseen 10 pisaran verran. Heti helpotti ja sain hoidettua hommat loppuun. Isommassa tilassa hajustamattoman lioksen etikan hajun kyllä huomasi, mutta se kuitenkin haihtui pois ennen kuin alkoi häiritsemään.

Reseptissä vinkataan myös, että lios toimisi käsi- ja konetiskiaineena. Ilman ph-liuskoja pesuaineen happamuutta on vaikea arvioida, enkä ole perillä sitruunankuoren ph-arvosta. Maalaisjärki sanoo kuitenkin, että etikkapohjainen pesuaine on hapanta, eli tepsii kalkkisaostumiin ja rasvainen ruokalika vaati irrotakseen emäksisen pesuaineen. Hieman skeptisin mielin lähdin siis testaamaan tiskausta. Sain kyllä skeptisyyteni niellä, sillä juustomunakaslautanen puhdistui tiskiharjalla ja parilla suihkauksella pesuainetta. Konetiskaukseen en ole ainetta rohjennut vielä testata.


Tämä kotikutoinen pesuaine pystyy tuskin kokonaan korvaamaan teollisia tuotteita, mutta se on kyllä oiva ja tervetullut lisä ainakin lapsi- ja miksei myös eläinperheiden siivoukseen. Turhia kemikaaleja ei tässä myrkyttömässä pesuaineessa ole, etenkään jos muistaa käyttää luomuhedelmiä. Eläinperheissä liuosta voisi kokeilla myös esim. sohvan, maton tai kenkien suojaamiseen kynsiltä ja hampailta sekä merkkailulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti